Att åldras

”And I said to my body, softly: I want to be your friend. It took a long breath and replied: I have been waiting my whole life for this.”

Nayyirah Waheed

Dagens kvinna har insett att jakten på den perfekta kroppen snarare har ökat avståndet till själen. Kanske är det därför yogan har blivit en så stark växande träningsform eftersom vi längtar efter en stark och smidig kropp tillsammans med ett inre lugn. Yoga passar kvinnor i alla åldrar och kan också anpassas till åldrarnas olika behov. Man kan säga att man köper hela paketet, det vill säga – sig själv. 

Man blir aldrig för gammal för att yoga, tvärtom. Ju äldre man är desto mer vinner man på att yoga. Yogan är din bästa pensionsförsäkring. Klimakteriebesvär, sömnproblem, matsmältningsproblem, urinläckage och många andra problem går att avhjälpa med yoga. I övergångsåldern förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen, bland annat minskar de kvinnliga könshormonerna, östrogenet. Det gör att många kvinnor får övergångsbesvär som svettningar, vallningar, sömnproblem och humörsvängningar.

Att investera i sin hälsa är den bästa pensionsförsäkring man kan tänka sig och det är aldrig för sent att börja. Förutom att du blir starkare, vigare och smidigare, smyger sig yogan också in mentalt. Yogan hjälper dig att förbereda dig för alla skiftningar i livet och den gör att du vågar möta de förändringar som sker i kroppen när du åldras med kärlek, respekt och tilltro till dig själv. Yogan stärker helt enkelt ditt självförtroende. När du yogar märker du ganska snart att du sover bättre, matsmältningen förbättras, du får mer energi och du har lättare för att koncentrera dig. Yogan lär dig att leva i balans och känna harmoni både i kropp och själ. 

”Jag är så tacksam och glad att jag hittade yogan och höll fast vid den som en träningsform att åldras med. Jag brukar säga att Yoga är min bästa pensionsförsäkring, numera, efter min cancerdiagnos brukar jag tillägga att det också är min livsförsäkring.”

”Yogan går att anpassa efter utövaren och idag brukar jag säga att jag yogat i både nöd och lust. Yogan var ett ankare jag kunde hålla fast vid när det stormade både i mitt liv och utanför mig. Med yogan har jag kunnat andas mig igenom sorger, ångest och oro och yogan visade sig vara en fantastisk partner både när livet var på topp och när jag trodde jag nått min botten.”

Med yoga får du:

Bättre sömn. Ett lugn. Fokus i livet. Mer energi. Bättre andning. Bättre minne. Ökad tillfredsställelse oavsett yttre omständigheter. Bättre koncentration. Balanserar hormonsvängningar vid klimakteriet, pubertet i schack. Bättre balans både fysiskt och mentalt, som att du står stadigare till balans i livet. Bättre hud. Mindre ont i ryggen. En rörlig och flexibel kropp. Rynkorna tunnas ut. Bättre syn. Bättre ämnesomsättning. Bättre blodcirkulation. Ditt sexliv förbättras. Starkare bäckenbottenmuskulatur. Kroppskontroll. Stoltare kroppshållning och du slipper urinläckage, hemorrojder, åderbrock bland annat.

Yoga för kvinnor

Det finns gott om yogaböcker men ingen som direkt utgår från kvinnors olika åldrar och behov. Yogan är ett kraftfullt verktyg som kan påverka kvinnors välbefinnande i olika stadier av livet; lindra humörsvängningar i tonåren och vid PMS, minska problem under graviditeten och efter förlossningen samt under klimakteriet.